Membres

Joaquín Beltrán Antolín

Joaquín Beltrán Antolín

XINA i JAPÓ

Antropòleg social. Professor d’Estudis d’Àsia Oriental a la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigador Principal del Grup de Recerca InterAsia. Director de la Biblioteca de Xina contemporània, Edicions Bellaterra, Barcelona i de InterAsia Papers, CERAO-UAB. Els seus principals interessos de recerca són migració internacional i diàspora xinesa en relació amb la identitat, economia, educació, salut, religió, art i producció cultural, així com diferents aspectes de la cultura, política i societat xineses. Entre els seus treballs es troven Els xinesos a Catalunya. Familia, educació i integració, 2001; Los ocho inmortales cruzan el mar. Chinos en Extremo Occidente, 2003; Perspectivas chinas, 2007; Empresariado asiático en España, 2009; La interculturalidad, 2015; Representaciones de China en las Américas y la Península Ibérica, 2016.Viaje al Centro. El XIX Congreso del PCC, 2017.

José Manuel Brañas

José Manuel Brañas

COREA

.

Oriol Caudevilla

Oriol Caudevilla

XINA

L’Oriol es va llicenciar en Dret a la Universitat Autonoma de Barcelona (UAB). Va treballar d’advocat de Dret Bancari i Financer a un despatx d’advocats espanyol abans d’estudiar un Master en Relacions Economiques entre la UE i la Xina (UAB), un MBA (Instituto de Estudios Bursatiles- IEB) i un Doctorat en Dret de Hong Kong (UAB). Ha sigut visiting fellow a l’ Asian Institute of International Financial Law (AIIFL, HKU), al Centre for Chinese Law (CCL, HKU) i al Center for Financial Regulation and Economic Development (CFED, CUHK). L’Oriol es troba treballant en aquests moments d’analista de negocis a una companyia cotitzada a la borsa de Hong Kong.

Artur Colom Jaén

Artur Colom Jaén

XINA

És professor del Grau d’Estudis de l’Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador postdoc del Departament d’Economia Aplicada de la mateixa universitat. Doctor en Economia per la UB l’any 2009, la seva recerca s’ha centrat en els estudis de desenvolupament, amb especial atenció a l’Àfrica i la Xina. Recentment ha realitzat estades de recerca al Regne Unit (SOAS, University of London) i a la Xina (School of International Studies, Peking University, a més d’altres estades a Senegal, el Txad, Bolivia i Brasil.

Didac Cubeiro

Didac Cubeiro

XINA

Doctor en Història (UPF), màster en Finances (UPF) i en Direcció d’Empreses (ESADE) i Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials (UPF), especialitzat en l’economia de l’entorn asiàtic. En l’actualitat professor associat del Departament d’Economia Aplicada (UAB) impartint les assignatures d’Empresa i Mercats Nacionals i Internacionals d’Àsia Oriental al Grau d’Estudis d’Àsia Oriental i Economia Xina del S XXI al Màster UE-Xina. Col·labora amb el CSIC a l’Observatori de Filipines. Els seu àmbit de recerca és la història econòmica colonial al sudest asiàtic als segles XIX i XX.

Maria-Carmen Espín Garcia

Maria-Carmen Espín Garcia

XINA

És doctora en Teoria de la Traducció per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i en Filologia Xinesa per la Universitat Normal de Hebei (HNU). Actualment imparteix classes de llengua xinesa i traducció del xinès al castellà i al català a la UAB i és traductora autònoma. Anteriorment havia treballat com a professora d’anglès, francès i espanyol a la HNU (2003-2014) i havia estat la directora del Centre de Formació d’Espanyol d’aquesta universitat (2008-2014). Ha traduït autores xineses contemporànies. Les seves principals línies de recerca són la didàctica de la llengua xinesa per a traductors i l’adquisició de la lectura, la didàctica de la traducció, la traductologia cognitiva, la lingüística xinesa i les tecnologies de la traducció.

Makiko Fukuda

Makiko Fukuda

JAPÓ

Makiko Fukuda, sociolingüista, doctora en filologia catalana (Universitat de Barcelona, 2009), és professora associada al Departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona i la investigadora col·laboradora del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. Des de fa temps treballa sobre la comunitat japonesa a Catalunya i la seva relació amb les llengües. Ha dut a terme diverses recerques sobre els temes com ara multilingüisme, ideologia lingüística, transmissió lingüística, llengua d’herència, política lingüística, migració i llengües, ensenyament lingüístic entre altres. La seva tesi ‘Els japonesos a Catalunya i la llengua catalana: comunitat, llengües i ideologies’ va obtenir Premi Jaume Camp de Sociolingüística i Premi Extraordinari de Doctorat (2009/2010).

Seán Golden

Seán Golden

XINA

.

Blai Guarné

Blai Guarné

JAPÓ

Blai Guarné (Universitat Autònoma de Barcelona) is Associate Professor and Coordinator of the East Asian Studies Programme at the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), where he also serves as the Secretary of the CERAO (East Asian Studies & Research Centre). He has been a Juan de la Cierva Postdoctoral Fellow (MICINN-JDC, Government of Spain) at the UAB, Visiting Fellow at the National Museum of Ethnology in Japan (Minpaku), Postdoctoral Scholar (BP-A AGAUR) in the Department of Anthropology at Stanford University, and Visiting Researcher (Monbukagakushō, Government of Japan) in the Department of CulturalAnthropology at the University of Tokyo. He convenes the Media Studies Section of the EAJS (European Association for Japanese Studies), is officer of the JAWS (Japan Anthropology Workshop), and he is the editor-in-chief and director of the book series Biblioteca de Estudios Japoneses. Among his publications: “The World is a Room: Beyond Centers and Peripheries in the Global Production of Anthropological Knowledge,”Focaal,63: 8-19 (2012), the co-edition with Shinji Yamashita of Japan in Global Circulation: Transnational Migration and Multicultural Politics, in Kokuritsu Minzokugaku Hakubutsukan Kenkyū Hōkoku, 40 (1), National Museum of Ethnology in Japan (2015), and with Paul Hansen of Escaping Japan: Reflections on Estrangement and Exile in the Twenty-first Century, Routledge, 2018.

Ferran Izquierdo Brichs

Ferran Izquierdo Brichs

XINA

És doctor y professor de Relacions Internacionals a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment la seva recerca es centra en la Sociologia del poder i la regió d’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica. Temes sobre els quals ha publicat nombrosos llibres i articles. En els darrers anys co-dirigeix amb la Dra. Feliu el projecte de recerca I+D+i ja esmentat, i ha participat en els següents: “Revueltas populares del Mediterráneo a Asia Central: genealogía histórica, fracturas de poder y factores identitarios” (investigadora principal: Laura Feliu Martínez) (Ministerio de Economía y Competitividad (2013-2016) HAR2012-34053); “Estabilidad, gobernabilidad y cambio político en Turquía, Oriente Medio y el Norte de África: impacto en la política española hacia la región” (investigador principal: Ferran Izquierdo Brichs) (Ministerio de Ciencia e Innovación (2009-2011) CSO2008-06232-C03-02/CPOL).

Mihwa Jo Jeong

Mihwa Jo Jeong

COREA

Doctora en Lingüística i semiòtica. Traductora del coreà i del francès. Professora de llengua coreana al Departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental, i Directora de l’Institut Sejong de Barcelona. La seva recerca se centra en la tipologia lingüística i la sintaxis coreana. Va publicar “Historia de la lengua coreana-el coreano antiguo” (2008), “A Classification of Korean light verbs” (2010) i traduccions de textos literaris com Corre pare, corre ! de Kim Aeran (2017, català, castellà), La vegetariana de Hangang (2017, català).

Irene Masdeu

Irene Masdeu

XINA

Irene Masdeu Torruella és professor associada d’Estudis d’Àsia Oriental a la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Desenvolupa la seva recerca al grup d’investigació Interasia i al Centre d’Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental (CERAO) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va dur a terme la seva recerca postdoctoral com a investigadora per la Chiang Ching-kuo Foundation for International Scholarly Exchange (Taiwan). Doctora en Traducció i Estudis Interculturals per la Universitat Autònoma de Barcelona amb una tesis sobre mobilitat, retorn i vincles transnacionals en el context de la migració xinesa a l’Estat Espanyol. És llicenciada Antropologia Social per la UAB i en Història de l’Art per la Universitat de Girona. Entre 2011 i 2014 va realitzar estades de recerca a la Universitat de Xiamen (Fujian) i va dur a terme un extensiu treball de camp etnogràfic a Qingtian (Zhejiang), la principal zona d’origen de la migració xinesa a l’Estat Espanyol. També ha dut a terme treball de camp adreçat a ciutadans xinesos en cinc punts fronterers de la UE pel projecte “eu-Lisa Project on Smart Borders” de la European Union Agency for Fundamental Rights (FRA). Paral·lelament a la recerca sobre mobilitat, fronteres i migracions, també està realitzant investigació sobre la producció artística contemporània en el context dels vincles entre Xina i Espanya.

María Teresa Rodríguez Navarro

María Teresa Rodríguez Navarro

JAPÓ

.

Jordi Rosell

Jordi Rosell

XINA i JAPÓ

Jordi Rosell Foxà, professor titular del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, és un investigador especialitzat en els àmbits de l’economia i política agrària, el desenvolupament rural i l’avaluació de polítiques públiques. Bona part de la seva recerca ha estat desenvolupada dins de projectes de recerca europeus en els àmbits assenyalats. Ha publicat articles en revistes com Journal of Rural Studies, European Urban and Regional Studies i Agriculture, Ecosystems and Environment i capítols de llibres d’editorials com Edward Elger, Routledge i Palgrave. Ha publicat també amb regularitat en revistes espanyoles especialitzades en les temàtiques de la seva investigació com Economía Agraria y Recursos Naturales, Revista Española de estudiós agrosociales y pesqueros y Revista de Estudios Regionales.

Amelia Saiz

Amelia Saiz

XINA i JAPÓ

Profesora de Estudios de Asia Oriental en la Facultad de Traducción e Interpretación de la Universidad Autónoma de Barcelona. Socióloga, estudiosa de la sociedad contemporánea de Asia Oriental a partir del análisis de la posición social de las mujeres y de los estudios de género, con especial incidencia en China. Investigadora de las comunidades asiáticas en el estado español y su proceso de asentamiento y relaciones interculturales en el ámbito familiar, educativo, laboral y económico. Autora de Utopía y género. Las mujeres chinas en el siglo XX, Ediciones Bellaterra, Barcelona 2001; Transnationalism, motherhood, and entrepreneurship: Chinese women in Spain, Advances in Gender Research, 16 (2012); Mujeres chinas en España. El capital social y su impacto en las estrategias productivas y reproductivas. Papers. Revista de Sociologia, 97 (2012); Lectura e interculturalidad. Estudio de caso sobre la recepción literaria china en el contexto español, OCNOS, 13 (2015). Co-editora de Empresariado asiático en España (CIDOB, 2009); Representaciones de China en las Américas y la Península Ibérica (Bellaterra, 2016).

Nora Sainz Gsell

Nora Sainz Gsell

XINA i JAPÓ

Profesora Titular del Área de Derecho Internacional Público y de Relaciones Internacionales (UAB), con docencia en Grado y Post-Grado, ha sido investigadora y profesora invitada, entre otros centros, en el Institut d’Études Européennes, (Université Libre de Bruxelles) y el Centruum voor Politicologie (Vrije Universiteit- Brussel); el Centre of Conflict Prevention (Viena); la “OSCE’s Parliamentary Assembly” (Copenhague); el “Institute Français d’Études sur l’Asie Centrale” (París-Tashkent); la Universidad Torcuato Di Tella (Buenos Aires); el Centro Interdisciplinario de Investigación y Docencia sobre Mercosur (CIDAM), UN de Rosario; la UNacional de México (UNAM), el Centro Académico de Internacionales, BUAutónoma de Puebla (BUAP), y el Institute for Social and International Studies (ISIS) (Barcelona-Portland State University). En gestión de investigación se ha desempeñado como Representante Oficial del European Consortium for Political Research (ECPR) de la Facultad de Ciencias Políticas y de Sociología (UAB). Ha sido miembro del Grupo Motor del Programa Asia de la Fundación CIDOB y Coordinadora del Grupo de Investigaciones en Relaciones Internacionales de Asia-América (GIRIA). Ha publicado sobre teoría de las Relaciones Internacionales, seguridad, conflicto, cooperación y el papel de las organizaciones internacionales en Europa, Asia y América Latina. Entre sus líneas de investigación actuales se encuentran la de “Globalización, seguridad y género”; la del “Multilateralismo, poder y organizaciones internacionales”; y la del “Papel de China en el sistema internacional contemporáneo”, (relaciones China-Unión Europea, China-América Latina y el Caribe y China-Asia Central. Participa en el proyecto de excelencia de investigación interuniversitatrio I+D+I Innovate Urban Strategies in the Context of Change: Areas of Quality of Life and Intelligent Development (URBINN).

Minoru Shiraishi Nakane

Minoru Shiraishi Nakane

JAPÓ

Investigadora de los estudios de Japón, área de arte y cultura. Profesora jubilada del departamento de traducción, interpretación y estudios de Asia Oriental, UAB.

Xianghong Qu

Xianghong Qu

XINA

Profesora asociada del Departamento de Traducción e Interpretación y de Estudios del Asia Oriental de la Universidad Autónoma de Barcelona, donde imparte cursos de Traducción Jurídica, Interpretación en los servicios públicos, Mediación Intercultural e Idioma C para traductores. También trabaja como traductora e intérprete simultánea para conferencias internacionales. Se graduó en Filología Hispánica, tiene un Máster en Traductología y está siguiendo el curso de doctorado en Traducción, Interpretación y Estudios Internacionales en la UAB.

Minkang Zhou

Minkang Zhou

XINA

Director del Centre d’Estudis i recerca sobre Àsia Oriental (CERAO) de la Universitat autònoma de Barcelona (UAB). Professor titular i coordinador del Màster Oficial Universitari de UE –Xina: Cultura i Economia de la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Compta amb experiència docent a Espanya, Xina, Taiwan i Hong Kong. Membre permanent de la junta directiva i secretari general de la Associació Europea per l’Ensenyament del Xinès(AEECH) i membre vocal de la ISCT (International Society for ChineseTeaching). Ha desenvolupat estratègies acadèmiques per a l’ensenyament de la llengua i la cultural xineses en el món hispànic. També ha treballat en el camp de la traducció i la interculturalitat del xinès, el castellà i el català.La seva recerca inclou estudis culturals comparatius entre Àsia, Europa i Amèrica Llatina. Col·labora regularment amb institucions i mitjans de comunicació d’Espanya, Xina i Mèxic en tant que un dels principals experts d’origen xinès sobre la Xina contemporània situat a Espanya.
Es autor de: “Gramàtica de xinès” (1997, Barcelona), “Diccionari del català al xinès i el xinès al català” (1999, Barcelona); “El mercat xinès: Llengua i cultura” (2000,Barcelona); “Xina, potència mundial en l’era moderna”, (2010,Barcelona); “Rumb de la política xinesa en els moments crucials” (2011,València); “Traducció professional de l’Espanyol al Xinès, teoria, pràctica i didàctica” (2012, Barcelona); “L’impacte xinès al món iberoamericà”, editor i coautor (2013, Barcelona); “El triangle de la Xina, Espanya i Amèrica llatina i el Carib”, (2015, Mèxic D.F.); “La presència de la Xina a Amèrica Llatina i el Carib” (2016, Puebla, Mèxic); “Terminologia interactiva multilingüe de la Unió Europea, model per a la Xina” (2016, Beijing, Xina ).“Panorama de l’ensenyament de xinès a Europa, cas d’Espanya”, (2017, Budapest, Hongria), “Didàctica de xinès en el marc europeu de referència”,
(2017, Beijing, Xina) Traductor de: “Memòria personal d’Antoni Tàpies” (1993), “Gaudí, arquitectura de Barcelona” (2003); “Catalunya” (2011); La Brigada xinesa a la guerra civil d’Espanya “(co-revisor de la traducció) (2014).